Teatre Social

TEATRE SOCIAL!!

Resultado de imagen de teatre social
 
En aquest apartat del blog ens agradaria tractar més en profunditat el tema del teatre social, del qual vos parlem en l'entrada Què és el teatre social? centrant-se en totes aquelles activitats que realitzem a classe relacionades amb el teatre de l'oprimit.

En les sessions de teatre social que hem realitzat a classe, hem possat en pràctica diferents dinàmiques de presentació, de confiança i cohesió grupal. Aquestes dinàmiques les considerem  necessàries per a poder desenvolupar un bon treball comú i augmentar el coneixement entre els membres del grup. 
 
Com que aquest any el grup és nou, ja que cada persona ha escollit la seua preferència d´itinerari, el grup en si mateix no ha pres massa contacte i per tant no hi ha un sentimnt de cohesió grupal, com parlavem anteriorment.  Açò es deu a que és la primera volta que coincidim amb alguns companys i companyes d´altres cursos i per tant alguns i algunes de nosaltres no es coneguem.
I es que, com que sense unes relacions sòlides, el treball no es pot desenvolupar com cal, es varen possar en marxa algunes dinàmiques realitzades durant les primeres sessions  que ens han cridat l´atenció i ens han servit per a prendre contacte alhora que hem gaudit d´elles:

- Rogle de noms: com el seu propi nom indica, el grup es va posar en rogle i cada persona deia el seu nom quan una persona li llençava el torn mitjançant una palmada.


- Banc de peixos: tot el gran grup es dividirem en dos subgrups els quals simulàvem un banc de peixos. En silenci cada vegada era una persona qui dirigia al mateix grup. Aquesta dinàmica pot servir per a vore els diferents líders d´un grup i la iniciativa de cadascun dels membres d´aquest.
- Espill: Aquesta activitat va consistir en la realització d'un ejercici per parelles, on una persona realitzava diferents moviments i l´altra havia de seguir-la a mode espill. La concentració, la connexió, i l´ambient de treball afavoreix molt aquest tipus d´activitats a la vegada que afavoreix  el contacte amb el company o companya creant un fort vincle amb aquest o aquesta.
- Arbre i esquirols: esta activitat de relaxació, va consistir en que algunes persones del grup vam representar un arbre i les altres esquirols , els quals trepaven pels arbres fent pessigolles i carícies. Activitat que afavoreix el contacte físic i la confiança amb la resta de companys i companyes.
- Caminar diferents intensitats: activitat que permet tenir una concepció del nostre propi cos al mateix temps que es té un sentiment grupal i per tant afavoreix la seua cohesió.  En aquesta dinàmica, cada membre deia un nombre aleatòriament de l´1 al 10. On el número 1 representava caminar a molt baixa intensitat i el 10 a la més alta. Així mateix en aquesta activitat vam ser capaços de donar- se compte de les diferents  intensitats a les quals podem arribar.

A través d'aquestes primeres dinàmiques creguem que el grup a adquirit una major confiança tant individual com col·lectivament, obrint les possibilitats de unió grupal. En la nostra opinió, considerem que aquestes dinàmiques poden ajudar enormement a millorar el nostre treball com a futures treballadores socials.

_________________________________________________________________________________

Hui volem contar-vos una activitat de teatre de l´oprimit realitzada a la classe, ja que ens ha paregut una activitat molt interessant i d'alt impacte.

La metodologia ha consistit en  la divisió de la classe per grups, en els quals havíem de representar una situació d’injustícia o d'opressió. Un  dels membres era l'artista i col·locava a la resta de companys i companyes del grup d'una manera estàtica i la resta de la classe havia d'esbrinar allò que havia ocorregut en l´escena mitjançant l´elaboració de preguntes als protagonistes d´aquesta, els quals contestàvem amablement les preguntes del públic, a més d´expressar els sentiments que afloraven al estar implicat o implicada en una determinada situació d´aquest tipus. 

Una volta endevinat allò que estava succeint,  se li donava l´oportunitat al públic per a poder canviar-se per algun personatge que formava la figura, canviant així la situació d´opressió representada i alliberant-la del personatge representat. En acabar la representació de totes les situacions  proposades pels grups, el nostre mestre, Carles, ens va proposar la representació d´una d´aquestes: escenari de una estació de metro a hores tardanes on es troba una xica esperant el metro i una persona al seu voltant, rondant-la i apropant-se a ella.

L´escena esmentada la van representar un company i companya de classe que es prestaren com a voluntaris, canviant de protagonistes. Aquesta representació  ens va remoure a tot el grup, especialment al sexe femení, perquè sorprenentment a la gran majoria de companyes havien patit realment  una situació d´aquest tipus, per tant es tractava d´una situació normalitzada.

Ens trobàvem en una situació real, per tant vam poder sentir en la nostra pròpia pell allò que estava sentint la xica asseguda en el anden, els seus pensaments... inclús vam posar-se en la situació i comentàrem que faríem o que hem fet quan ens hem trobat en aquesta situació. 

D’aquesta forma i com a conclusió, pensem que aquest és l´objectiu real del teatre de l´oprimit.: Experimentar en la nostra pròpia pell els sentiments, pensaments i accions de les persones protagonistes de les diferents situacions injustes i d´opressió que es donen dia a dia en la nostra societat i que, moltes d´aquestes estan normalitzades i no els donem més importància. A més, pensem que aquest tipus d’activitats fan visibles determinades situacions, animen a la reflexió i es pren consciència d´allò que ocorre al nostre voltant, per tal de ser més conscients i fer alguna cosa per tal de canviar-ho, posant el nostre granet d´arena en la construcció comuna d´un món millor. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hola família!
Us deixem aquest enllaç que dóna resposta a algunes de les preguntes que poden sorgir-nos entorn al teatre social

Ens veiem!!

http://nosoyasistenta.com/para-que-sirve-el-teatro-social/.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Big Yellow Pointer Light Orange Pointer