divendres, 7 d’octubre del 2016

Cultura

Hola a tots i totes! En l'entrada d'aquesta semana volem parlar-vos de  què és la cultura des de diferents perspectives.

Bé, respecte al concepte de cultura trobem un ample ventall de definicions, entre les quals trobem la de la RAE (Real Academia Espanyola) la qual ho defineix com un conjunt de formes de vida, costums, coneixements i graus de desenvolupament artístic, científic i industrial en una època, grup social, etc.

Però aquesta no és l'única manera de concebre la definició de cultura, sinó que aquesta varia depenent de la perspectiva en què ens situem.

Si ens centrem en l'enfocament humanista, nascut en el període de la il·lustració, la cultura és una qüestió lineal resultat de tots aquells coneixements adquirits durant la pròpia vida. Un aspecte caracteristic d'aquesta perspectiva és que no tot és cultura, sinó que sols es considera cultura tots aquells coneixements adquirits per una persona mitjançant l'estudi, les lectures, els viatges, etc. Referint-se així als coneixements d'alt estatus.

Un enfocament que està molt present, és aquell que prové de l'antropologia. La importància radica en que l'antropologia és la ciència que estudia les realitats de l'ésser humà en el context cultural i social del qual forma part. Així doncs, des d'aquesta perspectiva, segons Taylor (1871) la cultura és aquella totalitat complexa que inclou coneixements, creences, art, mural, dret, costums, i la resta de capacitats i hàbits que la persona adquireix com a membre de la societat". Per tant, la diferencia respecte a l'anterior enfocament es troba en el fet que aquesta última no fa referència sols als coneixements de l'art i les lletres, sinó que fa èmfasi en el sistema de vida en el que inclou els valors, les tradicions i les creences. En definitiva, la cultura no és allò d'alt estatus sinó que és inherent a l'ésser humà.

Des de l'animació social, se segueix aquesta linia de definició. Així, Ander Egg planteja que és un patrimoni que anem creant, formes de ser i de pensar projectades cap al futur. Seria el que anomena Cultura Constructiva.

Així doncs, podem arribar a observar tres línies diferents entorn el concepte de cultura. En primer lloc, com s'ha dit anteriorment s'entén la cultura com una possessió individual de sabers; en segon lloc, des de l'enfocament antropològic però des d'una visió conservadora, ja que no dóna la possibilitat de transformació sinó com aquell patrimoni que s'ha adquirit de l'herència, entenent-la com a resposta provinent del passat. En tercer lloc, també des de l'enfocament antropològic però des d'una visió transformista, entenent-la com un patrimoni que tots van creant, oberta al futur.

Concloent així podem dir que la cultura per a nosaltres és aquell conjunt d'elements simbòlics, significats i comportaments compartits per una comunitat o grup humà i al mateix temps un cap o sector de l'activitat humana centrada en l'ús i manipulació de símbols que es nodreix d'aquest univers simbòlic i el transforma.


I vosaltres, com definireu la cultura? Deixeu la vostra opinió als comentaris!
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Big Yellow Pointer Light Orange Pointer