dimarts, 18 d’octubre del 2016

Joventut

Benvinguts i benvingudes a la nova entrada d'aquest blog tant interessant! 

Aquesta entrada tractarem de com podem nosaltres els i les joves participar activament en la nostra societat per així poder-la transformar a una millor. A mode d'introducció diem que la Constitució Espanyola, recull en el seu article nº 48, que els poders públics han de promoure les condicions per a la participació lliure i eficaç de la joventut en el desenvolupament polític, socioeconòmic i cultural. Per a fer açò possible s'han de realitzar polítiques de Joventut.

 
1.  POLÍTIQUES DE JOVENTUT

Què són?

Aquestes polítiques son de transició, perquè donen suport als joves en el seu itinerari cap a la vida dels adults, també es poden dir que son emancipadores, perquè aquesta transició, es produeix des de la dependència fins a l'autonomia personal, és a dir, la consecució del status de l'adult emancipat. 

Què tracten de fer?

Algunes de les proposicions que realitzen els organismes que disposa de la joventut són:
 
  • Promoure i reconeixer l'educació no formal com promotora del desenvolupament de la ciutadania.
  • Garantitzar una formació no reglada publica i de qualitat. Definició dels itineraris formatius a través de centres de dinimització juvenils de cara a enfortir el accés dels i les joves a la formació i a la ocupació.
  • Desenvolupar serveis de proximitat gestionats per agents socials, garantitzant les condicions laborals.
  • Establir una estratègia per a una educació de participació paritaria, al menys amb els següents elements:

                     -  Que propicie la generació de xarxa.
                     -  Que fomente l’exercici de la ciutadania.
 
  • Promoure la humanització de l’ús del temps per a que s’adapten a les necessitats del col·lectiu juvenil. Conciliar per tant l’activitat associativa com la vida juvenil.
  • Desenvolupar ferramentes i tècniques per a la investigació, acció-participació, per a la definició i disseny de les polítiques de joventut, garantitzant l’unitat de criteris amb les realitats en que està immers el context social.
  • Desenvolupar accions positives i potenciació de les competències, de manera que flexibilitzen les espais existents per a que puguen atendre les situacions de risc social dels i les joves, atenent, en si mateix, els elements que configuren els itineraris d’exclusió i/o marginació dels i les joves.
  • Abordar de manera diferenciada els fet i les realitats juvenils en la definició de polítiques de serveis socials.
  • Garantir el protagonisme dels i les joves amb el anàlisi i decisió de totes les qüestions que els afecten.
  • Garantir els recursos econòmics suficients per a que els Consells de la Joventut complisquen els seus fins i tinguen el paper determinant pel que han sigut creats.

Aquestes són, entre altres, algunes de les moltes polítiques de joventut que es poden realizar.
   

2.  MECANISMES DE PARTICIPACIÓ QUÈ DISPOSA LA JOVENTUT:

 
Una vegada que tenim una idea i sabem què són les polítiques de joventut, ens preguntem de quina manera podem participar activament en la nostra localitat, i per tant, en la nostra societat. La manera de participar en els pobles o ciutats és mitjançant els CONSELLS LOCALS DE LA JOVENTUT.

Què són?

El Consell Local de la Joventut és una entitat sense ànim de lucre formada per associacions juvenils de la ciutat o localitat en qüestió, i aquest és l’òrgan de representació juvenil davant les administracions públiques.

En quines localitats els podem trobar?

Aquestes entitats estan a tot arreu del País Valencià, les podem trobar a: (cliqueu al damunt per a més info.)




NO HI HA CONSELL A LA TEUA LOCALITAT?
 
A continuació, tens un resum amb els pasos i documentació a tindre en compte per a constituir un Consell Local de la Joventut.
 
  1. CONST. JUNTA PROMOTORA
  2. ELABORACIÓ ESTATUTS.
  3. INCORPORACIÓ ENTITAT
  4. ASSEMBLEA CONSTITUENT
  5. RECONEIXEMENT DEL CLJ.
  6. REGISTRE DE L'IVAJ.
  7. TRAURE EL CIF.
  8. ASSEMBLEA FUNCIONAMEN
  9. INTEGRACIÓ EN EL CJCV

 
El primer pas per a posar en marxa el Consell Local de Joventut (CLJ) és constituir una Junta Promotora. Fan falta almenys cinc associacions i/o entitats juvenils amb implantació en el municipi, que designaran un mínim de dos dels seus membres (per cada una de les entitats promotores) per a formar part d’una junta promotora.
Els representats designats per cada associació o entitat es reuniran constituint-se en Junta Promotora alçant acta de la reunió, on hauran d’acordar:

  • Data per a la celebració de l’assemblea constitutiva del Consell Local (no serà abans d’un mes, ni posterior a tres mesos).
  • Projecte d’Estatuts per a enviar-lo a les associacions i entitats que vulguen formar part del CLJ.
  • Designar a un portaveu de la Junta Promotora.
  • Sol·licitar a l’Ajuntament el cens d’associacions juvenils del municipi.
  • Convidar a totes les associacions i entitats juvenils amb implantació en el municipi a participar en el procés de constitució.
  • Comunicar l’Ajuntament la voluntat de constituir el CLJ.
  • Convidar al Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana així com als mitjans de comunicació del municipi.

Per a més informació: al següent enllaç disposes de la guia explicativa de lo esmentat anteriorment:

Sols hi han consells locals?

Com em dit anteriorment, la manera que tenim els joves de participar activament en la nostra societat, i que la nostra veu puga ser escoltada és mitjançant els consells locals de la joventut. Però no sols comptem en aquests consells sinó que hi han diferents mecanismes de participació, uns més a prop de la ciutadania que altres. Trobem:

    a)     Àmbit Nacional:

-“Instituto de la Juventud” (INJUVE): És un organisme públic, adscrit al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la seua activitat principal es dirigeix a promoure actuacions en benefici dels i les joves. Alguns dels seus objectius són:
     1. Promoure la igualtat d’oportunitats entre els i les joves.
     2. Impulsar la col·laboració amb la resta dels departaments ministerials i la resta d’administracions públiques on les seues activitats incideixen sobre aquest sector de la població.
-    
     -Consell de la Joventut d’Espanya (CJE): Es tracta d’una plataforma d’entitats juvenils, creada per llei al 1983 i formada pels consells de la joventut de les CCAA i organitzacions juvenils d’àmbit estatal. La finalitat que té el CJE és propiciar la participació de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural del nostre Estat en un entorn global.

    b)    Àmbit Comunitari:

-       Institut Valencià de la Joventut (IVAJ): Va ser creat per la llei e18/2010 de 30 de desembre, de la Generalitat, de Juventud de la Comunitat Valenciana, és un organisme autònom de caràcter mercantil, amb personalitat jurídica i patrimoni propi, adscrit a la vicepresidència i conselleria d’Igualtat i polítiques inclusives.
L’IVAJ executa i coordina les polítiques de joventut que porta a terme la Generalitat en virtut de la competència exclusiva que té atribuïda en aquesta matèria, establint les seues directrius generals i coordinant totes les actuacions que en aquest àmbit efectuaran els diferent departaments del Consell.

Entre les principals funcions de l’IVAJ estan la defensa dels drets dels i les joves, el suport als seus processos d’emancipació, la promoció sociocultural de la joventut, el foment de la participació i l’associacionisme juvenil i el desenvolupament de les activitats de temps lliure, de turisme i dels intercanvis juvenils.

- Consell Joventut País Valencià (CJCV): És l’entitat que aglutina i representa l’associacionisme juvenil valencià. Una plataforma democràtica de representació i participació juvenil independent de l’administració. És l’espai on pots denunciar, sensibilitzar, reivindicar, avaluar el compliment dels compromisos i responsabilitats de l’administració publica. En definitiva és el teu espai de participació, és la clau per a cercar una eixida als reptes que ens planteja el món d’avui. 

 
Es va crear a través d’un Decret  14/1983 del Govern Valencià i el seu funcionament es  desenvolupa per la Llei 18/2010 de Joventut de la Generalitat.  Aquesta Llei ens reconeix com al “màxim Òrgan Nacional de representació de les organitzacions juvenils valencianes” així com d’interlocutor vàlid en matèria de joventut davant la Generalitat Valenciana i les institucions públiques valencianes.
El CJCV està format per 16 entitats juvenils sense ànim de lucre  així com un total de 17  Consells Locals de municipis de més de 20.000 habitants.

A més, el CJCV es entitat membre del Consell de la Joventut d’Espanya i forma part del Triangle Jove, espai de col·laboració constituït amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i Consell de la Joventut de les Illes Balears. També estem presents en diferent fòrums europeus internacionals de joventut.



De manera resumida l’esquema de consells és el següent:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Big Yellow Pointer Light Orange Pointer