dimecres, 23 de novembre del 2016

Com planificar un projecte?


Hola bona vesprada,  en la sessió d'avui hem abordat un tema molt teòric, però important per a poder realitzar un projecte sociocultural. 

Per a començar un projecte s'ha de seguir una estructura metòdica formada per quatre fases:

1. Anàlisi del context: és el moment prèvi a actuar, ja que per a això s'ha de  saber el que s'està fent o el que s'ha fet fins el moment en allò en que ens volem implicar. 

2. Planificació o programació: Són dos conceptes que habitualment utilitzem per a expressar el mateix. Però en classe hem fet una petitia diferenciació entorn aquests. Planificar és donar una idea tancada del que es va a realitzar. En canvi, programar és proporcionar aquesta idea tancada d'una manera precisa i correcta del que es farà. 
A partir de la idea ja concreta s'ha d'elaborar el projecte. Aquest és un document previ i necessàri a l'actuació (següent fase).

3. Implementació, execució o gestió: el concepte més apropiat en aquest cas és el d'execució, ja que en aquest sentit  siginifica posar el projecte elaborat anteriorment en marxa.

4. Avaluació: És paral·lela en tots els moments o fases del projecte i comprova si el que estem o em realitzat s'ha complit. Per a aquesta fase és crea una memòria, en la qual es plasma el que s'ha fet, valorant i reflexionant entorn això.

Per començar... Què és un projecte?

En classe hem observat que n'hi han una infinitat de definicions del que és un projecte. Ens hem quedat amb la definició final proporcionada pel professor:

" Document prèvi públic que comunica quina és l'acció/ intervenció que es pretén fer, i que serveix d'element per a l'avaluació". C. Monclús.
En definitiva, es diu que és un document públic perquè aquest ha d'estar a l'avast de tothom.

Sempre hi ha que tindre en compte que l'aplicació del projecte, implica en primer lloc una acció sobre un detrminat context o terriori, per la qual cosa tindrà unes conseqüències sobre aquest. En segon lloc també implica un nivell de concreció, és a dir, pla, programa i projecte. En funció d'això tenen una durada determinada en el territori en que es va a actuar. A més, sempre s'ha de tindre present els valors ètics, educatius, filosòfics que l'envolten al llarg de tot el projecte.

Al haver moltes definicions provoca que no hi haja tan sols un esquema de planificació d'un projecte, per tant, en aquest blog ens centrarem en un esquema general, ja que cada convocatoria pot tenir integrat un esquema propi de planificació. El esquema general, realitzat per C. Monclús és el següent:

1. Títol o denominació del projecte.
2. Dades identidicatives
3. Descripció
4. Justificació
5. Destinataris
6. Objectius
7. Organització i metodologia
8. Cronograma de tasques
9. Activitats i serveis que es plantegen.
10. Cronograma / calendari- resum de les activitats.
11. Difusió
12. Recursos
13. Avaluació: model i instruments.

Esperem que aquesta entrada us serveixi per a desenvolupar els vostres projectes d'una manera més general, poguent així acoplar-lo a cada convocatòria. I si voleu veure algun exemple podeu passar-se per aqust link: http://mentaliapuerto.com/que-hacemos/proyectos/animacion-sociocultural-somos-capaces/

Fins la pròxima!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Big Yellow Pointer Light Orange Pointer